Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Giełda pełna polskich smaków

12 maja 2011 | Polskie smaki | Agnieszka Grotek

Zenon Daniłowski prezes Praskiej Giełdy Spożywczej

Dynamiczny rynek hurtowy, restauracja Polskie Smaki. To nie wszystko, co udało się zbudować Praskiej Giełdzie Spożywczej w ciągu 20 lat istnienia?

Zenon Daniłowski: Nie wszystko, są jeszcze Makarony Polskie S.A., które są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych, i wiele innych inicjatyw. Wszystko zaczęło się 20 lat temu, na zaniedbanych terenach, po zapleczach budów. Kreatywny i zaangażowany zespół pracowniczy, życzliwość władz samorządowych Ząbek i ciężka praca pozwoliły nam zbudować grupę firm, których liderem jest Praska Giełda Spożywcza.

Celem Praskiej Giełdy Spożywczej jest zaopatrzenie Warszawy i okolic w żywność. Na giełdzie można kupić mięso i jego przetwory, nabiał, owoce, warzywa i wiele innych produktów. W wielu asortymentach udział Praskiej Giełdy Spożywczej w zaopatrzeniu aglomeracji warszawskiej przekracza 30 procent. To jest powód do dumy.

Jakie były początki Praskiej Giełdy Spożywczej?

Zaczęliśmy od placu handlowego zlokalizowanego na obszarze o powierzchni 1 hektara. Początki giełdy sięgają czasów „handlu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8925

Spis treści
Zamów abonament