Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Flavr Savr

24 listopada 1993 | Nauka i Technika | KK

Flavr Savr

Właśnie tak nazwano pierwsze pomidory zmodyfikowane genetycznie, które tej jesieni pojawiły się w supermarketach amerykańskiego Środkowego Wschodu. Specjaliści od marketingu zalecili opuścić litery, ale w pełnym brzmieniu mielibyśmy do czynienia z Flavour Savour -- złocistym smakiem. Nowość powstała w laboratoriach małej kalifornijskiej firmy biotechnologicznej CALGENE. Modyfikacja pomidorowego DNA wydatnie przedłuża świeżość owoców. Polega ona na dodaniu genu blokującego naturalne wytwarzanie enzymu odpowiedzialnego za dojrzewanie, a potem za gnicie.

Niepokój

Modyfikacja...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 123

Spis treści
Zamów abonament