Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szybki koniec tłustych świń

20 listopada 1996 | Ekonomia | ES

Po wejściu Polski do UE

Szybki koniec tłustych świń

W półtuszy statystycznego tucznika w Danii jest 59 proc. mięsa, podczas gdy w półtuszy przeciętnego tucznika w Polsce jest go zaledwie 45 proc. Różnice te wynikają głównie z tego, że w Danii cena skupu żywca wieprzowego od wielu lat zależy od stopnia mięsności świń, gdy w Polsce do niedawna zależała tylko od tego, ile świnia waży.

W większości zakładów mięsnych nadal cena zależy w pierwszym rzędzie od wagi tucznika. Poza tym także od tego, w jakiej był on klasie (tuczniki o masie poubojowej wyższej od 89, 5 kg zalicza się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 917

Spis treści
Zamów abonament