Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Wspieranie hodowli zwiększy podaż dobrego mięsa

07 września 2012 | Odkryj dobre polskie mięso
Dariusz Matkowski
źródło: materiały prasowe
Dariusz Matkowski

Rozmowa | Dariusz Matkowski, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Jakie jest spożycie wołowiny w Polsce?

Spośród czterech głównych rodzajów mięs produkowanych i spożywanych na świecie najbardziej cenionym wśród konsumentów w krajach, gdzie jej się najwięcej spożywa – jak USA, Argentyna, Australia – oraz tych o najbardziej znanych tradycjach kulinarnych – jak Francja, Włochy, Hiszpania – jest wołowina. Polscy konsumenci preferują w kuchni mięso wieprzowe i drobiowe. Wołowina nie cieszy się takim powodzeniem. Jej roczne spożycie przez statystycznego Polaka to zaledwie 2,4 kg. Dla porównania np. w USA 30 kg.

Dlaczego w Polsce jest tak niskie?

Powodem małego zainteresowania Polaków kulinarnym mięsem wołowym jest głównie jego niska jakość, stosunkowo wysoka cena i brak wiedzy na temat zalet wołowiny.

Jak dużo wołowiny z Polski trafia na eksport?

Rocznie produkujemy ok. 400 tys. ton wołowiny, z czego eksportujemy 280 tys. ton, czyli 70 procent produkcji.

Dlaczego większość naszej wołowiny...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 9329

Wydanie: 9329

Spis treści

Moje podróże

Ekonomia

Rząd tnie prognozy, ożywienie nie nadejdzie szybko
Albo dopłaty, albo podatki
Biznes z Chińczykami trzeba prowadzić cierpliwie
Ceny wieprzowiny poszybują w górę
Cytat dnia: Jacek Rostowski, minister finansów (pap)
EBC kupi obligacje bankrutów
EBC wsparł złotego
Fantazje Europy o nowym gazie
KGHM prowadzi audyt grupy kapitałowej
Kalendarium gospodarcze
Liczba dnia: 10,2 proc. bezrobocie we Francji
Lokalni przywódcy rozumnego dialogu
Maleje sprzedaż soków, zyskuje woda
Młodzi też dyskutowali o kryzysie gospodarczym
Na mieszkanie wydajemy nawet 100 tys. zł mniej
Nie wiemy, że oszczędności w OFE można dziedziczyć
O nich będzie głośno w przyszłym tygodniu
OFE: rekordowy poziom depozytów
Optymizm powrócił
PZU, PKO BP i GPW – na sprzedaż w przyszłym roku
Państwo wyciąga pomocną dłoń do Polimeksu-Mostostalu
Polacy wolą bezpiecznie oszczędzać
Popyt na informacje nie spada
Powiedzieli
Pracodawcy nie zamierzają szarżować ze zwolnieniami
Profesjonalne do­radz­two dla firm
Przeregulowanie rynku może być drogą donikąd
Rośnie popyt na telewizory z dostępem do Internetu
Rynek boi się o płynność dewelopera
Rynkowy przewrót Amazonu
Sezon na gotówkę
Skąd się bierze 120 proc. zysku w dwa lata bez hossy
Trzeba więcej miliardów euro
Trzeba rozmawiać o pracy
W skrócie
Wpływy z abonamentu przekroczą 0,5 mld zł
Wymuszony sojusz z Emirates
Zbawienny wpływ wód
Zbrojeniowe manewry w Kielcach
Zmiany w mediach
Złe długi wciąż dają zarobić
Zamów abonament