Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rewolucja na rynku mięsa

15 listopada 2013 | Ekonomia i Rozwój
Ceny rosną, popyt maleje
źródło: Rzeczpospolita
Ceny rosną, popyt maleje

Spożycie wieprzowiny jest najniższe od 1997 roku. Schab i karkówka przegrywają z drobiem.

Beata Drewnowska

Średnio 36 kilogramów wieprzowiny zje w 2013 roku Polak, o ponad trzy kilogramy  mniej niż przed rokiem – szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Spożycie wieprzowiny będzie w tym roku jednym z najniższych od czasu transformacji – mówi „Rz" Krystyna Świetlik z IERiGŻ.

Ostatnio mniej niż 36 kg mięsa wieprzowego statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadł w 1997 roku.

Dobrze już było?

Udane zbiory zbóż w tym roku powinny przełożyć się na spadek cen pasz, dzięki czemu – jak zakłada IERiGŻ – w drugiej połowie 2014 roku możliwy będzie wzrost produkcji wieprzowiny. Możliwe więc, że w przyszłym roku jej spożycie wzrośnie o 1 kg per capita.

Na powrót do najwyższych poziomów nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9690

Wydanie: 9690

Spis treści
Zamów abonament