Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kulinarna rewolucja na kółkach

24 listopada 2014 | Dobra Firma
Możliwość szybkiej zmiany miejsca działalności to jeden z głównych atutów food trucków
autor zdjęcia: Magda Starowieyska
źródło: Fotorzepa
Możliwość szybkiej zmiany miejsca działalności to jeden z głównych atutów food trucków
Beata Drewnowska
źródło: Rzeczpospolita
Beata Drewnowska
Marek Kłosiński
źródło: materiały prasowe
Marek Kłosiński
Maciej Kamiński
źródło: materiały prasowe
Maciej Kamiński

Gastronomia | W Polsce szybko rośnie liczba food trucków. Nadal jest miejsce na kolejne, także poza największymi miastami.

Beata Drewnowska

Jeszcze kilka lat temu mobilne jadłodajnie kojarzyły się Polakom z przyczepami kempingowymi serwującymi słabej jakości frytki i zapiekanki. Dziś na ulicach naszych miast można coraz częściej spotkać food trucki oferujące dobrej jakości hamburgery, pizze, makarony, dania orientalne, wegetariańskie, owoce morza, a także kawę, ciastka i lody.

– Kiedyś mówiło się, że mobilna gastronomia śledzi klienta. Obecnie coraz częściej dzieje się odwrotnie – uważa Magda Przybylak z Food Truck Portal.

Według szacunków na początku 2014 r. było w Polsce ok. 60 food trucków. Dziś jest ich niemal 200. W 2015 r. wzrost liczby mobilnych restauracji może być podobny – uważają w Food Truck Portal.

Zdecydowana większość  mobilnych restauracji działa w Warszawie. Coraz więcej pojawia się ich w Trójmieście, Wrocławiu, Łodzi i Krakowie.

– Moda na food trucki nie przemija, a wręcz rozszerza się na cała Polskę – mówi Żorż Ponimirski, założyciel bloga streetfoodpolska.pl.

Aby wykorzystać ten trend, nie trzeba mieć doświadczenia gastronomicznego, choć część osób związanych z branżą przyznaje, że bywa ono  pomocne. – Właściciele food trucków to nierzadko kulinarni fascynaci, którzy w ten sposób mogą się realizować – komentuje Magda Przybylak.

Zdarza się też, że – przynajmniej początkowo – food trucki są dodatkową...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Wykup dostęp do pełnego Archiwum na 120 minut.

wyślij SMS o treści RP.ARCHIWUM na 7936
(koszt: 9 zł + VAT)

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum
Wydanie: 9999

Wydanie: 9999

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Wyślij SMS o treści

RP.ARCHIWUM na 7936

i wykup dostęp do pełnego Archiwum
na 120 minut (koszt: 9zł + VAT)

lub

Zamów abonament