Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gotowanie stare jak świat

31 stycznia 2017 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Pieczywo to późny wynalazek sprzed 4 tys. lat, najpierw były to placki, podpłomyki
źródło: 123RF
Pieczywo to późny wynalazek sprzed 4 tys. lat, najpierw były to placki, podpłomyki

Zupa jarzynowa pochodzi z północnej Afryki i ma już 10 tys. lat.

Niezwykłego odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Bristolu. Podczas wykopalisk w Libii na Saharze, w rejonie Takarkori oraz Uan Afuda, odkopali pozostałości osad zamieszkiwanych przez ludzi trudniących się łowiectwem i zbieractwem. Wprawdzie nie znali oni jeszcze rolnictwa, ale już potrafili wytwarzać naczynia ceramiczne.

Zespół archeologów pod kierunkiem prof. Richarda Eversheda natrafił na tych stanowiskach na kilkaset ułamków glinianych naczyń. Ceramika ta liczy około 10 tys. lat. Początkowo naukowcy nie uznali tego odkrycia za rewelację, ponieważ ceramika ta jest wprawdzie bardzo stara, ale nie najstarsza na świecie, garnki lepiono i wypalano w południowo-wschodniej Azji i w Japonii już 16 tys. lat temu, a w północnej Afryce, właśnie na obszarze Sahary, 12 tys. lat temu. Jednak po analizie biochemicznej przeprowadzonej w laboratorium uniwersyteckim okazało się, że na wewnętrznych ściankach ceramiki...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10663

Wydanie: 10663

Spis treści
Zamów abonament