Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak kiełbasa, to z kapłona, drobiu albo ryb

19 lipca 2018 | Trzecia strona | Katarzyna Płachta

Prof. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

 

Rz: Eksportujemy coraz więcej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych. Amerykanie pokochali m.in. naszą kiełbasę. Ale czy rzeczywiście jest ona częścią tradycyjnej polskiej kuchni?

Jarosław Dumanowski: Tu nie ma żadnych wątpliwości. W dawnych gospodarstwach, zwłaszcza jesienią, ubijano dużo zwierząt, których nie można było wykarmić zimą. Mięso wędzono,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11106

Wydanie: 11106

Spis treści
Zamów abonament