Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najłatwiej sprzedawać w kraju

13 grudnia 1997 | Ekonomia | LO

BRANŻA MIĘSNA

Tylko kilkadziesiąt firm eksportuje do UE

Najłatwiej sprzedawać w kraju

W Polsce jest kilka tysięcy zakładów przetwarzających mięso i jego przetwory, z czego 500 to zakłady zatrudniające ponad 5 osób. Tylko ponad 20 firm ma uprawnienia eksportowe w przetwórstwie mięsa do Unii Europejskiej i 20 do Stanów Zjednoczonych. Sprzedają do UE zaledwie kilka proc. ogólnej produkcji krajowych zakładów, głównie towary wysokoprzetworzone, a większość znich pod własną marką.

Zdaniem prof. Romana Urbana z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do spełniania wymagań UE jest przygotowanych więcej zakładów, wiele podnosi swój standard. Nie przyspieszają prac nad przyznaniem im uprawnień eksportowych do UE, bo eksport na te rynki jest dla nich nieopłacalny. Wkraju osiągają lepsze ceny na swoje produkty. Coraz większy i rentowny jest eksport do krajów WNP.

-- We wszystkich zakładach są kontrole weterynaryjne. Jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1255

Spis treści
Zamów abonament