Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rośnie cena cukru

14 stycznia 1994 | Ekonomia | ES

Czy dyrektorzy się zmówili?

Rośnie cena cukru

W ciągu ostatnich dwóch dni nagle zdrożał cukier. Cukrownie, które jeszcze parę dni temu sprzedawały ten towar na giełdach po 6, 3--6, 7 tys. zł za kilogram, zaczęły żądać po 8 i więcej tysięcy zł, wstrzymały przy tym sprzedaż swojego produktu. Natychmiast zareagował handel detaliczny, gdzie ceny cukru skoczyły o około 2 tys. zł za kilogram.

W tzw. dobrze poinformowanych kołach mówi się, że przyczyną obecnej podwyżki cen cukru jest zmowa dyrektorów ponad połowy polskich cukrowni, którzy ustalili, że cena zbytu cukru powinna wynosić najmniej 8 tys. zł za kilogram, a najlepiej...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 168

Spis treści
Zamów abonament