Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zastój na rynku mięsnym

23 kwietnia 1998 | Ekonomia | AS

Zastój na rynku mięsnym

-- Producenci mięsa i wędlin, a także firmy zajmujące się handlem tymi towarami przeżywają trudny okres -- twierdzi Ireneusz Grzeszczyk z Giełdy Łódzkiej. Na rynku jest bowiem nadmiar zarówno surowca, jak i wyrobów gotowych. Nadal jest duża podaż żywca. Natomiast w dalszym ciągu zbyt na wyroby gotowe na rynku detalicznym jest niewielki.

W tej sytuacji spadek cen zarówno żywca, jak i półtusz wieprzowych jest naturalną konsekwencją sytuacji na rynku. Średnie ceny żywca obniżyły się, jak podaje Pek Pol, o 3 gr, do 3, 58 zł kg. Tańsze o 10-20 gr są na giełdach towarowych półtusze (5, 1-5, 2 zł kg) . Za szynkę zgolonką płaci się 7, 0-7, 1 zł kg, za schab z kością -- od 9, 6 do 9, 7 zł kg. Mniejszy spadek cen odnotowano na surowce wniższych gatunkach, jak podroby, skórki. Obniżki cen nie spowodowały ożywienia popytu, również eksport jest zbyt mały, aby wpłynął na sytuację rynkową.

Nie zmieniły się w zasadzie ceny wołowiny. W skupie średnia cena żywca wołowego wzrosła o 1 gr. Za ćwierci, mięso drobne płaci się tyle, co przed tygodniem. Zapasy mięs drobnych wołowych nie są duże. Gdy więc ruszy zwiększona produkcja konserw -- może ich nawet zabraknąć.

Zmniejsza się zapotrzebowanie na smalec, zwłaszcza popularny. Giełdy notują niewiele zgłoszeń na zakup dużych partii hurtowych Smalec popularny wbloku oferowany...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1368

Spis treści
Zamów abonament