Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dzień przez rok żywi

23 kwietnia 1999 | Gazeta | ND

Dzień przez rok żywi

W bułgarskich kurortach zagraniczny turysta traktowany jest jak przysłowiowy krezus. Za te same usługi turysta zagraniczny płaci kilkakrotnie więcej niż krajowy. Nocleg w hotelu jest trzykrotnie droższy, podobnie jak rachunki w restauracji. Bułgarzy pracujący w sektorze tuystycznym uważają że "Den godina chrani" co dowolnie można by przetłumaczyć "dzień przez rok żywi". Kiedy jest sezon tutrystyczny trzeba osiągnąć maksymalne zyski aby starczyło pieniędzy na cały rok.

W sezonie narciarskim w górskich miejscowościach do których przyjechało sporo narciarzy z Wielkiej Brytanii swoiste żniwa mieli właściciele wyciągów narciarskich. Zagraniczny narciarz za karnet płacił ponad 6 razy więcej niż krajowy. Także taksówkarze kilkakrotnie podwyższali rachunki za przejazd zagranicznym gościom. Zasada podwyższonych rachunków obowiązuje niemal wszędzie nawet gdy zagraniczny turysta zamawia tylko szklankę herbaty.

w. t.

Brak okładki

Wydanie: 1679

Spis treści
Zamów abonament