Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szanse na zwiększenie eksportu konserw

22 kwietnia 2000 | Ekonomia | AS
źródło: Nieznane

ŻYWNOŚĆ

UE zmniejsza dopłaty

Szanse na zwiększenie eksportu konserw

Stopniowe ograniczanie dopłat do eksportu przetworów mięsnych w krajach Unii Europejskiej stwarza dla polskich producentów szanse na wzrost sprzedaży na wschód tych wyrobów, zwłaszcza konserw. W ostatnich latach ich produkcja w naszym kraju znacznie się zmniejszyła. Bezpośrednim tego powodem było załamanie eksportu na wschód w konsekwencji kryzysu w Rosji, ale także silna konkurencja ze strony dostawców zachodnich, z którymi nie dotowany polski przemysł mięsny nie mógł konkurować cenowo.

W 1997 r. Polska wyprodukowała rekordową ilość konserw - 143,5 tys. t, (w roku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1994

Spis treści

Media, Internet

Zamów abonament