Kozi interes
Miotłę zje i da mleko
Kozi interes
W krajach zamożnych kozie mleko i serki należą do najbardziej wyrafi -nowanych propozycji żywieniowych. Udziec koźlęcy w Europie Z achodniej zdobi stoły w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia zaspokajając apetyt konsumentów o wysublimowanym smaku. "Koziarskie" wyroby -- zdaniem ekspertów od żywienia -- zapewniają sprawność umysłową, witalność i długowieczność. Zaliczane są do zdrowej, a nawet leczniczej żywności. Z alecane są rekonwalescentom, osobom starszym, dzieciom ze skazą białkową. Działają leczniczo przy o wrzodzeniach żołądka i w chorobach płuc. Spożywanie mleka koziego podczas leczenia chorób nowotworowych
zwiększa skuteczność kuracji.
Francja i Holandia słyną z produkcji ponad 30 gatunków koziego sera.
Kozi interes zaczyna opłacać się także polskim rolnikom. "Koza...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta