Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

K jak kuchenka cz II

18 sierpnia 2000 | Moje Podróże | EP

ABC PODRÓŻNIKA

K jak KUCHENKA, cz. II

Zalety kuchenek na benzynę to duża wydajność (choć mniejsza niż kuchenek na gaz) i łatwość kupienia benzyny w większości krajów świata. Wady - benzyna do kuchenek musi być specjalnie oczyszczona, benzyna samochodowa może spowodować zniszczenie generatora i dyszy. Taka kuchenka może też wybuchnąć, nie powinna być więc używana w namiocie (zbyt dużo spalin). Kuchenki na naftę są wydajne w niskich temperaturach. Właściciel kuchenki na denaturat może mieć trudność z uzyskaniem do niej paliwa. Słabo też reguluje się w niej płomień (warto wiedzieć, że dodanie 10 proc. wody do paliwa zmniejsza emisję spalin). Jeszcze inne kuchenki to te, które działają na paliwo suche (kostki). Mają prostą konstrukcję, są lekkie i bezpieczne. Paliwo do nich można zabrać do samolotu. Ale słabo grzeją i w krajach egzotycznych trudno dokupić do nich paliwo. EDI

Brak okładki

Wydanie: 2090

Spis treści

Regiony Polski - Opolskie

Zamów abonament