Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Styl życia

03 listopada 2000 | Magazyn | AR
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: AFP
źródło: Nieznane
źródło: AFP
źródło: AFP
źródło: AFP
źródło: Nieznane

Styl życia

  • Chleb domowy
  • Moda
  • Co ja teraz robię? Chleb domowy

    W stanie wojennym, by nie stać w kolejkach, piekłam chleb w domu. Dziś robię go czasem, ale już tylko dla przyjemności - mówi JOANNA WNUK-NAZAROWA

    U mnie w domu wspaniałym kucharzem jest syn. Potrafi przyrządzać świetne potrawy z kuchni włoskiej czy meksykańskiej. Ja mogę podać przepis na rzecz podstawową, czyli chleb. Piec chleb umiem dzięki pani, która w czasach licealnych uczyła mnie niemieckiego. Będąc nastolatką, robiłam go - jako rarytas - na prywatki. Umiejętność tę doceniłam jednak później, tuż przed stanem wojennym i w jego pierwszym okresie. Kiedy inni ludzie wystawali w długich kolejkach po, często byle jaki, chleb, u nas w domu był zawsze świeży i pachnący, a co najważniejsze - dawał komfort bycia niezależnym. Mój syn potrafił zrobić ten chleb w wieku pięciu lat i nigdy się przy tej robocie nie poparzył. Dzisiaj chleb piekę czasem na niedzielne śniadanie. Przepis jest prosty, oparty na dwóch łatwych do zapamiętania cyfrach: jeden i siedem.

    Notował P.T.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1
  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2155

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament