Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Będą fuzje i upadłości

06 lutego 2001 | Ekonomia | LO
źródło: Nieznane

Przemysł mięsny W ciągu kilku lat liczba zakładów znacznie się zmniejszy

Będą fuzje i upadłości

Za dwa-trzy lata w branży mięsnej będzie działało kilkunastu liczących się producentów i przetwórców mięsa - prognozują prezesi największych zakładów. W podziale rynku udział będą miały firmy ze Stanów Zjednoczonych, Szwecji i Niemiec.

W Polsce działa ponad 4100 firm zajmujących się ubojami i przetwórstwem mięsa (dane inspekcji weterynaryjnej). W ubiegłym roku ich rentowność netto ogółem była ujemna. Według GUS, firm przemysłowych mających ponad 5 osób stałej załogi jest 870, w tym 350 dużych i średnich zatrudniających ponad 50 pracowników. Firmy duże i średnie kontrolują 40,5 proc. ubojów i ok. 60 proc. produkcji przetworów mięsnych.

Sokołów chce kupić zakład

Grupa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2232

Spis treści

Regiony Polski - Warmińsko-Mazurskie

Listy

Regiony Polski - Mazowieckie

Zamów abonament