Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Potęga gotowania

15 listopada 2001 | Rynek i konsumenci | KF
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Na polskim rynku mamy kuchnie ceramiczne, elektryczne i gazowe - ponad 100 modeli

Potęga gotowania

RYS. MAREK KONECKI

Istnieje powiedzenie, że jaka kuchnia, taki posiłek.

Oczywiste jest bowiem, że nawet najlepiej przyprawiony i udekorowany kurczak, schab czy indyk stracą wszelkie swe walory smakowe, gdy zostaną poddane termicznym zabiegom starej, nieraz nawet już i "dymiącej" kuchenki gazowej.

O deszła w przeszłość epoka gotowania na węglu. W kulinarnym spełnieniu pomaga nam najnowocześniejszy sprzęt. Oferta jest bogata. Na polskim rynku znajdziemy eleganckie kuchenki klasyczne oraz futurystyczne; połyskujące i "najeżone elektroniką" - jakże dalekie kuzynki niegdysiejszych pieców.

Są kuchnie ceramiczne, elektryczne, gazowo-elektryczne i gazowe orazÉ z dostępem do Internetu. Te ostatnie mogą pojawić się w sklepach na początku przyszłego roku.

Polska oferta - 80 proc. rynku

Głównymi producentami kuchenek krajowych są: Amica Wronki oraz wrocławski Wrozamet, który sprzedaje swoje wyroby pod marką Mastercook. Te dwie firmy opanowały polski rynek (niemal w 80 proc.), ale też znaczną część swojej produkcji eksportują na Zachód.

Do grupy polskich producentów dołączył Polar - poszerzył w ostatnim czasie swą paletę wyrobów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2470

Spis treści
Zamów abonament