Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niejasna przyszłość małych zakładów

08 lutego 2002 | Ekonomia | ES

Przemysł mięsny Integracja z Unią Europejską

Niejasna przyszłość małych zakładów

Ubojem i przetwórstwem mięsa zajmuje się w Polsce ponad 3,5 tys. zakładów, z których zaledwie część spełnia obowiązujące przepisy higieniczno-sanitarne, a tylko niektóre wszystkie wymagane normy Unii Europejskiej, uprawniające do eksportu swoich wyrobów na tamtejsze rynki.

W porównaniu z okresem sprzed kilku lat, kiedy liczbę rzeźni i masarni w Polsce szacowano na ok. 7 tys., jest to niewątpliwy postęp, ale nadal niedostateczny. Ocenia się, że po wejściu Polski do Unii Europejskiej (UE) szansę utrzymania się na rynku będzie miała mniej niż połowa obecnie działających zakładów, przy czym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2540

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament