Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ale się zakurzyło

13 maja 2002 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Rolnictwo

Rynek drobiu i jaj

Ale się zakurzyło

W ubiegłym roku produkcja żywca i mięsa drobiowego wzrosła w Polsce o 19 proc., przy czym w II połowie 2001 roku wzrost ten wyniósł aż 26 proc. Rynek nie zdołał jednak wchłonąć zbyt dużych dostaw tego mięsa. W rezultacie nadwyżka wyniosła około 60 tys. ton i jest równa jego miesięcznej produkcji.

Udział drobiu w ogólnej konsumpcji mięsa zwiększył się już do 49 proc. Spożycie mięsa drobiowego wzrosło w ubiegłym roku do 16,5 kg (z 14,5 kg w roku 2000).

Mimo zwiększenia spożycia drobiu nadwyżka podaży pozostała, zwłaszcza że wzrosła ona dodatkowo z powodu zmniejszenia eksportu i zwiększenia importu. W rezultacie dostawy drobiu do sieci handlowej zwiększyły się aż o 29 proc.

W ubiegłym roku wzrosła także - o około 8 proc. - produkcja...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2617

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament