Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Oscypek także pod kontrolą

28 października 2003 | Dobra firma | NZ

DOBRA FIRMA, SŁUCHAM...

Wprowadzanie systemu HACCP

Oscypek także pod kontrolą

Przedstawiamy drugą część relacji z czatu dotyczącego wprowadzania systemu HACCP. Ekspertem jest Anna Hutyra, prawnik z Centrum Euro Info w Gdańsku.

Jak długo należy przechowywać dokumentację systemu HACCP?

  • Dokumenty opisujące sam system (np. księgę HACCP) należy przechowywać stale. Wątpliwość może dotyczyć tego, jak długo trzeba przechowywać bieżące zapisy, np. te z monitorowania krytycznych punktów kontrolnych. Obecne przepisy nie określają jednoznacznie tego okresu. W projekcie nowego unijnego rozporządzenia o higienie żywności zawarto sformułowanie, że powinno się to robić przynajmniej przez okres przydatności produktu do spożycia. Na wszelki wypadek jednak warto trzymać te zapisy dłużej.

    Gdzie można otrzymać informacje na temat 7 zasad, na których opiera się system HACCP?

  • Zasady te są wymienione w ustawie z 11 maja 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (DzU z 2001 r. nr 63, poz. 634 ze zm.). Są one tam tylko wymienione, ich rozwinięcie można znaleźć w różnych publikacjach poświęconych wdrażaniu HACCP. Są one również w wytycznych Codex Alimentarius, dostępnych na stronie www.codexalimentarius.net/publications.stm (nie ma tam wersji polskiej - red.). Jedno z wydawnictw właśnie
  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3063

Spis treści
Zamów abonament