Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

System cokolwiek nieświeży

22 marca 2004 | Rynek i konsumenci | LO

HACCP: trudny do wdrożenia, bo brak wyobraźni, informacji, pieniędzy i rozporządzeń

System cokolwiek nieświeży

Od 1 maja br. na właścicieli firm zajmujących się przetwórstwem i dystrybucją żywności spada obowiązek wykazania, że mają zdrowy produkt, a także, iż mogą szybko ustalić i dotrzeć do miejsca skażenia, gdyby do niego doszło. Pomocny jest w tym HACCP, system kontroli punktów krytycznych, obowiązkowy w Unii Europejskiej. W kilku tysiącach polskich firm trwa wyścig, by z jego wdrożeniem zdążyć przed akcesją. Wiadomo, że nie uda się to wszystkim.

Wśród najczęściej napotykanych trudności, które powodują, że HACCP przez właścicieli firm z branży spożywczej jest odbierany jako trudny do wdrożenia, wymieniane są: problemy z uzyskaniem do informacji, brak czasu i pieniędzy oraz rozporządzeń określających jego zasady.

Na ostatni moment

- Część firm spożywczych niewiele zrobiła przez minione lata dla poprawy warunków funkcjonowania. Nie dziwi, że wszystko, czego się tkną, jest dla nich przerażające i niewykonalne w ciągu kilku miesięcy - uważa Stanisław Zięba, dyrektor Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa.

Polska Federacja Producentów Żywności odpowiedzialnością za opóźnienia i trudności we wdrażaniu HACCP obarcza pracowników kilku ministerstw, którzy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3183

Spis treści
Zamów abonament