Stolnica
- Nowe miejsce
- Polecamy z książką
Eksperyment po japońsku
Tutaj obowiązuje styl klubowy - najpierw drink, potem kolacja, a na zakończenie może tańce?
FOT. RAFAŁ GUZ
Oto coś dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty, w dodatku przeprowadzane samodzielnie. Niedawno otwarta restauracja Koto przy Foksal zaprasza swoich gości do przyrządzenia zamówionych dań. Oczywiście za pomocą odpowiedniego oprzyrządowania i fachowej obsługi kelnerskiej. Lokal mieści się w miejscu dawnego Tsubame, pierwszej japońskiej restauracji, która powstała w Warszawie po 1989 roku. Wcześniej była tu legendarna Kameralna, ostoja luksusu w szarych czasach PRL. Podobno w Kameralnej można było zawsze dostać kawior i szampana.
Dzisiaj wnętrze jest całkowicie zmienione. Autorka projektu to Anna Zawitkowska. Wielkie słupy pokryła nierównomiernie imitacją betonu. W salach (jedna na górze, jedna na dole) dominuje biel i czerwień. Restauracja urządzona została w stylu klubowym - podesty, na których stoją stoliki, mogą służyć także jako scena. Proste krzesła z oparciami w swojej stylistyce wyraźnie nawiązują do estetyki Wschodu. Kelnerki noszą luźne, czarne szaty. Niedługo otwarta zostanie dolna sala, w której przygotowano trzy stoły (przy każdym może...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta