Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W opozycji do fast foodów

09 grudnia 2004 | Ekonomia | NA
źródło: Nieznane

Slow Food promuje regionalną żywność w Polsce

W opozycji do fast foodów

FOT. MACIEJ SKAWIŃSKI/FOTORZEPA

Ser sidziński, wino jabłkowe Slavena, olej rydzowy - to tylko niektóre z ogłoszonej wczoraj listy 71 polskich produktów rekomendowanych przez Slow Food. Jest to ruch międzynarodowy (powstały we Włoszech w opozycji do fast food), wspierający niewielkich regionalnych producentów żywności, często wytwarzanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie. - Jesteśmy jedynym krajem w Unii, który nie ma zarejestrowanego żadnego produktu regionalnego - przypomina Jacek Szklarek, założyciel ruchu Slow Food w Polsce. W naszym kraju jego członkami jest ponad 150 osób, na świecie ruch, działający na zasadzie woluntariatu, liczy około 150 tysięcy członków. A.H.B.

Brak okładki

Wydanie: 3402

Spis treści

Poradniki Rzeczpospolitej

Zamów abonament