Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

02 maja 1995 | Ekonomia | AK

Informacje

Mówi się o nim "państwowy menedżer". Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Warszawie, których jest dyrektorem, należą do największych w tej branży jeszcze nie sprywatyzowanych. To nadal państwowe przedsiębiorstwo jest jednak zarządzane i postrzegane jak prężna firma rynkowa.

Do fabryki przy ul. Radzymińskiej w Warszawie przyszedł w 1972 roku jako stażysta, bezpośrednio po otrzymaniu dyplomu SGGW. Z tym przedsiębiorstwem też związana jest cała jego kariera zawodowa. Pracował na wydzale technologii i w produkcji -- był m. in. majstrem -- wadministracji i zarządzie. W ten sposób, jak mówi, poznał przedsiębiorstwo i branżę tak, że mógł stanąć w 1993 roku do konkursu o fotel dyrektora naczelnego, który oczywiście wygrał.

Zakłady z Radzymińskiej należą do 4 największych w kraju producentów roślinnych tłuszczów jadalnych -- olejów, margaryn, tłuszczów cukierniczych i piekarskich. Przedsiębiorstwo zaopatruje w nie 20 proc. rynku, wykorzystując maksymalnie dobrą koniunkturę na te wyroby. Nakręca ją m. in. rosnąca cena masła, które jest już dwukrotnie droższe od margaryn oraz utrzymująca się wciąż opinia, że tłuszcze roślinne są zdrowsze od zwierzęcych.

Wszystko to sprawiło, że na sytuację zakładów tłuszczowych nie wpłynęła, tak jak w innych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 470

Spis treści
Zamów abonament