Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Winne rady

02 maja 1995 | Moje Podróże | NS

Podróże kulinarne

Winne rady

Kto wino lubi, zna podstawowe zasady. Że czerwone do mięs ciemnych (podawane w temperaturze pokojowej) , białe do ryb i drobiu (odpowiednio schłodzone) , zaś wino różowe (czyli rose) można podawać prawie do wszystkiego. Następny stopień wtajemniczenia pozwala zrozumieć, że burgund powinien akompaniować potrawę o mocnych walorach smakowych (np. dziczyzna) , zaś wina typu bordo, do potraw bardziej delikatnych. Smakosz i znawca rozróżnia, jakie z gatunków tych win podawać do określonych serów czy deserów, a nawet powie, jakie roczniki wina będą odpowiednie. Znajomość wina, tak jak kobiet...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 470

Spis treści
Zamów abonament