Co na spożywczym opakowaniu
Są takie informacje, którymi trzeba oznaczyć wszystkie środki spożywcze, i takie, które muszą się znaleźć tylko na niektórych produktach. Określa je przede wszystkim rozporządzenie o znakowaniu środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (DzU z 2002 r. nr 220, poz. 1856). Na opakowaniu musi być:
1. nazwa środka spożywczego;
2. informacja o składnikach (w szczególnych przypadkach, np. gdy wyrób jest jednoskładnikowy, nie trzeba jej podawać);
3. minimalna data trwałości albo termin przydatności do spożycia. Datę określa się, podając dzień, miesiąc i rok, przy czym...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta