Milczkiem żwawo jedli
Kuchnia kresowa. Gdyby zapytać Polaków, co im się kojarzy z przymiotnikiem „litewski”, to jestem pewien, że przygniatająca większość odpowiedziałaby, że chłodnik, czyli jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni polskiej („Litwo, ojczyzno moja...”).
W „Panu Tadeuszu” Mickiewicz wymienia tę zupę trzy razy, za każdym razem na rozpoczęcie uczty, zaraz po aperitifie w postaci kieliszka (niewątpliwie zmrożonego) destylatu:
„Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli
I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli”.
„Podano w kolej wódkę, za czym wszyscy siedli
I chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli”.
„Mężczyznom dano wódkę; za czym wszyscy siedli
I chłodnik zabielany milcząc żwawo jedli”.
Dwukrotnie używa Mickiewicz określenia „chołodziec”, co swego czasu, kilkanaście lat temu,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta