Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pałace, restauracje i kanały

07 sierpnia 2009 | Magazyn tv | Julia Rzemek
źródło: Fotorzepa
źródło: Fotorzepa
źródło: Fotorzepa

Młoda historyk sztuki zabiera widzów na spacer po Paryżu. Przybliża dzieje miasta, pokazuje najbardziej znane zabytki, a przede wszystkim opowiada o wyjątkowym stylu życia mieszkańców francuskiej stolicy

Paryżanie uwielbiają spędzać czas w restauracjach, kawiarniach i barach. Język francuski pełen jest określeń miejsc, w których można coś zjeść lub wypić. Popularna dziś nazwa „bistro” narodziła się podobno podczas okupacji Paryża w 1814 roku. Na Place du Tertre na Montmartrze wpadli Kozacy, żądając alkoholu. Nie wolno im było pić. Dlatego pokrzykiwali na kelnerów „bystro, bystro” („szybko, szybko”).

– Paryż dał światu restauracje. Pierwsze z nich otwarto tuż przed rewolucją. Ludzie nie przychodzili do nich...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8390

Spis treści
Zamów abonament