Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przeczytaj etykietkę, zanim włożysz do koszyka

15 marca 2010 | Prawo | Jerzy Kowalski

Informacje o produktach żywnościowych pozwalają kupującym dokonać właściwego wyboru

Konsument nie może się kierować tylko wyglądem artykułów żywnościowych, ich kolorem czy zapachem. Jakość i walory znacznie łatwiej i trafniej oceni, gdy zapozna się z oznaczeniami na etykiecie, opakowaniu, ulotce czy zawieszce. Wystarczy je przeczytać. Ustawodawca zadbał już o to, by nie sprawiało mu to kłopotu. Napisy na artykule spożywczym muszą być wyraźne, czytelne, nieusuwalne. Producent podaje je w języku polskim, jeśli produkt jest wprowadzany do obrotu na terytorium kraju.

Racjonalny i ostrożny konsument powinien więc rozpocząć kupowanie artykułów spożywczych od zapoznania się z ich oznakowaniem. Dzięki temu zwiększa swoje szanse na uniknięcie niespodzianek smakowych czy nawet nagłych komplikacji zdrowotnych .

Prawda i tylko prawda

Przepisy ściśle regulują informacje, które producenci i sprzedawcy zobowiązani są podawać o żywności. Kreują one też generalne zasady znakowania żywności. Przede...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8573

Spis treści
Zamów abonament