Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Groźna papryka

10 września 2010 | Nauka | Dział Nauki

Kapsaicyna, aktywny składnik papryczek chili odpowiedzialny za piekący smak, pobudza rozwój raka skóry – odkryli naukowcy z Instytutu Hormela Uniwersytetu Minnesoty w Austin. Badania przeprowadzili na myszach. Związek ten jest częstym składnikiem ludzkiej diety, jest też stosowany w medycynie w maściach łagodzących ból. Badacze nie wyjaśnili mechanizmu rakotwórczego działania kapsaicyny. Wyniki ich pracy zamieszcza „Cancer Research”.

Brak okładki

Wydanie: 8723

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament