Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ryzykuję i piję szampana

01 lutego 2012 | Sport | Paweł Wilkowicz
Justyna Kowalczyk  jest wiceliderką Pucharu Świata, wygrała cztery  z pięciu ostatnich zawodów PŚ,  w których wystąpiła (Tour de Ski liczy się w Pucharze jako całość).  Ma szansę  jako pierwsza  zdobyć Kryształową Kulę czwarty raz z rzędu
autor zdjęcia: Piotr Nowak
źródło: Fotorzepa
Justyna Kowalczyk jest wiceliderką Pucharu Świata, wygrała cztery z pięciu ostatnich zawodów PŚ, w których wystąpiła (Tour de Ski liczy się w Pucharze jako całość). Ma szansę jako pierwsza zdobyć Kryształową Kulę czwarty raz z rzędu

Justyna Kowalczyk o bólu, operacji kolana, pogoni za Marit Bjoergen i planach na najbliższe lata

Rz: Pamięta pani jeszcze, że miała się oszczędzać w tym sezonie?

Justyna Kowalczyk: Pamiętam. Tylko coś mi nie wychodzi. Jeszcze sobie dołożyłam pracy w porównaniu z poprzednim rokiem. Jak już zaczęłam, to nie tak łatwo przyhamować. Pod koniec czerwca, kiedy się zaczęły problemy z kolanem, pierwsza diagnoza brzmiała: od razu zabieg. Potem doktor Robert Śmigielski stwierdził, że może się uda to odłożyć na koniec sezonu. Więc biegnę, z wiarą, że kolano wytrzyma, ale i świadomością, że w każdej chwili mogę stanąć.

Kiedyś wspominała pani o roku przerwy, ale to już nieaktualne?

Tak się jakoś życie poskładało, że lepszym wyborem było zostać przy nartach, nie robić przerwy. A teraz, gdy za rok są mistrzostwa świata z moim ulubionym biegiem na 30 km stylem klasycznym, a za dwa lata igrzyska w Rosji, to odpuszczanie na razie nie chodzi mi po głowie. Na te najbliższe dwa lata mam swoją wewnętrzną presję i wiem, co chcę osiągnąć. Dalej już ta presja nie sięga i dla mnie samej jest niewiadomą, jak się wszystko potoczy.

Może w stronę wybierania startów, przygotowywania się do tych najważniejszych?

Nie jestem do tego przekonana. Jak się nastawiasz tylko na kilka biegów, to po to, żeby być w nich najlepszym. A żeby być choć w jednym najlepszym, musisz trenować tak mocno, jakbyś startował 30 razy. To nie lepiej już...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9146

Wydanie: 9146

Spis treści

Ekonomia

16,7 mln Polaków w sieci
Apple największym na świecie producentem komputerów
Banki zakładają poprawę wyników
Barometr „rz”
Biura dla kreatywnych
Broń się przed złym stresem w pracy
Ciech przeznaczy na inwestycje 300 mln złotych
Cytat dnia: Francois Fillon, premier Francji („Le Figro")
DM IDMSA ma nowego inwestora
Dobre nastroje przy zakupach polskiego długu
Dodatek za e-maile w domu
Eksport z Polski sięgnie 154 mld euro
Frank znów mocny do euro, ale nie powinien już rosnąć
Google uderzył w polskich sprzedawców w sieci
Już 23 spółki w giełdowym indeksie Respect
Kalendarium gospodarcze
Klient po­wi­nien ­pła­cić do­rad­cy
Koniec wzrostu w płatnej telewizji
Krótka ocena unijnego paktu fiskalnego
Leasing będzie rósł także w tym roku
Liczba dnia: 24 proc. skok cen żywności
Mało regularnie oszczędzających
Musimy mieć silne argumenty
NBP chce obniżki prowizji
Na zysk z MBA trzeba poczekać
PGNiG traci 10 mln zł dziennie
Pogłoska o fuzji winduje kurs
Polskie firmy nauczyły się żyć z kryzysem
Pracy może być więcej
Presspublica bez prawa głosu na walnym Notorii
Ryzyko korekty
Skarb Państwa od maja bez delegatur
Spełnimy eurokryteria, ale to nie wszystko
Stara Unia na nas korzysta
Stomil Sanok kupuje zagraniczne firmy
TP zbuduje bardzo szybkie łącza
Tanie akcje przyciągają graczy
Transakcje pod koniec roku
USA zepsuły nastroje
W skrócie
Więcej osób oczekuje, że ceny będą rosły wolniej
Więcej upadłości w branży mięsnej
Zamów abonament