Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pierogi z bryndzą, a na deser suska

27 lipca 2015 | Życie Krakowa i Małopolski | Beata Drewnowska
Oscypek to najbardziej znany produkt regionalny z Polski ze znakiem unijnym
źródło: materiały prasowe
Oscypek to najbardziej znany produkt regionalny z Polski ze znakiem unijnym

Polska zarejestrowała w Brukseli 37 produktów regionalnych, a jedenaście z nich pochodzi z Małopolski.

Ma kształt wrzeciona i herbaciany odcień od wędzenia w zimnym dymie, a jego waga sięga od 60 do 80 dag. Kto z nas choć raz nie spróbował, a przynajmniej nie słyszał o oscypku? Ten najbardziej znany krajowy produkt regionalny, zgodnie z definicją zastrzeżoną przez Komisję Europejską, może być wytwarzany tylko w ściśle określonym rejonie, w większości przypadającym na Małopolskę.

Apetyt na festiwale

Ale ser z mleka owczego, choć popularny, jest zaledwie niewielką częścią bogactwa kulinarnego tego regionu. Z 11 produktami zarejestrowanymi w Brukseli województwo małopolskie zajmuje pierwsze miejsce w Polsce.

Listę jego certyfikowanych specjałów otwiera bryndza podhalańska, która dostała unijny znak jako pierwsza w naszym kraju już w 2007 r. Są na niej także redykołka, czyli niewielki ser z niepasteryzowanego mleka owczego, podsuszona i podwędzona śliwka zwana suską sechlońską, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, chleb prądnicki, karp zatorski, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca i jagnięcina podhalańska.

Kolejna na liście może być tradycyjna kiełbasa krakowska. Na początku tego roku wnioski o przyznanie jej...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10202

Wydanie: 10202

Spis treści
Zamów abonament