Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Powrót do Azji i trendy w kuchni

06 września 2017 | Ekonomia
źródło: Rzeczpospolita

Prognozy | Wpływ na przyszłość branży mięsnej będą miały nie tylko starania o odzyskanie utraconych rynków, ale też zmieniające się potrzeby krajowych konsumentów. Aleksandra ptak

 

Rynek mięsa w Polsce osiągnie w przyszłym roku 6,72 mld zł – prognozuje Euromonitor. Barierą jego rozwoju jest wędrówka ognisk wirusa ASF po Polsce, a także możliwy wraz z migracjami ptaków powrót ptasiej grypy.

Mięso coraz popularniejsze

Spożycie mięsa w Polsce jest najwyższe od 10 lat. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej sięgnie ono w tym roku blisko 80 kg mięsa na osobę. Konsumpcja mięsa drobiowego wzrośnie do 32 kg na osobę (z 30,3 kg), a wieprzowiny, ulubionego mięsa Polaków, jest na stabilnym poziomie – ok. 40 kg.

Branża ocenia ceny wieprzowiny jako dość wysokie, ale prognozuje, że ich wzrost wyhamuje. Wpłynie na to m.in. odbudowa pogłowia w Unii Europejskiej i mniejszy niż przed rokiem eksport wieprzowiny z UE do Chin. Przewidywany jest też spadek...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10845

Wydanie: 10845

Spis treści
Zamów abonament