Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Swojskie wędliny w lokalu

02 stycznia 2019 | Prawo | Renata Krupa-Dąbrowska

Osobom, które wytwarzają żywność na niewielką skalę, łatwiej będzie sprzedawać swoje produkty restauracjom czy sklepom.

Od Nowego Roku osoba, która zechce produkować żywność na małą skalę, nie musi występować do powiatowego lekarza weterynarii o zatwierdzenie projektu technologicznego nowego zakładu produkcyjnego.

Taką zmianę przewiduje nowela z 4 października 2018 r. do dwóch ustaw o: produktach pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Nowe przepisy przewidują również, że nadal rolnik będzie składać pisemny wniosek o wpis do rejestru zakładów w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia działalności. Zniknie też obowiązek zatwierdzenia tego rodzaju działalności przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Nowe przepisy mają zachęcić rolników do sprzedawania żywności na szerszą skalę restauracjom, stołówkom czy sklepom.

Podstawa prawna: nowelizacja z 4 października 2018 r. ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego (DzU z 13 listopada 2018 r., poz. 2136)

Wydanie: 11244

Wydanie: 11244

Spis treści

Reklama

Zamów abonament