Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Poprawa na rynkach żywności w 2023 r. Ale cukier...

08 stycznia 2024 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski

Miniony rok przyniósł uspokojenie na rynkach i lekki oddech dla naszych portfeli po tym, jak wstrząsnął nimi wybuch wojny w Ukrainie w 2022 roku.

Sytuację na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Właśnie ogłosiła, że wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności dla całego 2023 r. sięgnął 124 pkt. To o 19,7 pkt, czyli o 13,7 proc., mniej od średniej z 2022 r., gdy po napaści Rosji na Ukrainę ceny żywności eksplodowały, a ich indeks ustanowił historyczny rekord na poziomie 143,7 pkt. Ale zeszły rok był też lepszy niż 2021 r., gdy skutki pandemii podbiły ceny, a w ślad za nimi i indeks FAO do 125,7 pkt. Wszystko to nie zmienia jednak faktu, że ceny żywności były w zeszłym roku nadal bardzo wysokie. Dość wspomnieć, że w latach 2015–2020 indeks FAO wahał się między 90 a 100 pkt.

W zeszłym roku szczególnie mocno odczuwaliśmy zwyżki cen cukru. Ich wyznaczany przez FAO subindeks za cały 2023 r. sięgnął 145 pkt i był aż o 30,5 pkt wyższy niż średnio w 2022 r. Był też najwyższy od 2011 r., głównie z powodu obaw związanych ze światowym bilansem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12766

Wydanie: 12766

Spis treści
Zamów abonament