Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nabiał w diecie – wiele korzyści

28 marca 2024 | Zdrowa żywność | rp.pl

|Mleko krowie odgrywa ważną rolę w zachowaniu kondycji organizmu człowieka niezależenie od wieku. W jego składzie możemy znaleźć wiele składników pokarmowych, które – co warto podkreślić – występują naturalnie.

Ten łatwo dostępny, nieprzetworzony produkt o wysokiej gęstości odżywczej (duża ilość składników odżywczych w jednostce energii – w 1 kcal) dobroczynnie wpływa na rozwój zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mleko zawiera bowiem białko wyposażone we wszystkie aminokwasy egzogenne w proporcjach zbliżonych do zapotrzebowania człowieka, które w przeciwieństwie do białek roślinnych przyswajalne są niemal w 100 proc. Co więcej, należy podkreślić, że napoje na bazie roślin często są wzbogacane w mikroelementy, więc nie powinno się ich stawiać na równi z produktami mleczarskimi, ponieważ posiadają różną biodostępność minerałów (w tym wapnia) oraz zawierają składniki słodzące, np. syrop glukozowo-fruktozowy.

To właśnie znakomita biodostępność wapnia powoduje, że produkty mleczne przeważają nad roślinnymi. W 100 ml mleka znajduję się około 120 mg wapnia, co oznacza, że jedna szklanka tego napoju pokrywa około 25–35 proc. zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Szczególnie istotne...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12835

Wydanie: 12835

Spis treści
Zamów abonament