Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z opłatkiem na wczasy

19 listopada 1999 | Moje Podróże | MJ AM

WIGILIA

Boże Narodzenie w górach, nad morzem, w skansenie

Z opłatkiem na wczasy

Grzane wino przy ognisku w górach, barszcz z uszkami w zamkowej komnacie, pierogi w skansenie - te i inne atrakcje czekają na tych, którzy zdecydują się spędzić święta Bożego Narodzenia poza domem.

- Kolacja świąteczna wygląda jak w innych góralskich domach - mówi pani Anna Topór, właścicielka pensjonatu U Capka w Poroninie pod Zakopanem. - Ja gotuję na dole w kuchni, wokół mnie trochę kręcą się dzieciaki. Goście też mogą pomóc albo sami coś przyrządzić. Potem zapraszam do stołu. Zawsze stawiam ryby zrobione na różne sposoby, śledziki, zupę grzybową, barszcz z fasolką i pierogi z kapustą. Dziadek przynosi sianko, kładzie pod obrus, a dzieci biegają z szopką. Kolędy - co kto umie, to zaśpiewa.

Wynajęcie pokoju U Capka kosztuje 40 zł.

- Zgodnie z tradycją siadamy do wieczerzy wigilijnej, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda - zapewnia szef hotelu Karkonosze w Karpaczu, Jacek Musiał. Na ten wieczór przygotowywanych jest nie mniej niż dwanaście potraw, w tym kutia, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz i grzybowa. Specjalnością kuchni jest karp gotowany. Najpierw obiera się go ze skóry,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1858

Spis treści

Wspomnienia

Fotoreportaż

Ubezpieczenia

Zamów abonament