Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polak i po polsku potrafi

19 kwietnia 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Polak i po polsku potrafi

Piotr Bikont

Ilustrował Andrzej Szewczenko

Cieszy, że rozkwitły nam nad Wisłą kuchnia włoska i chińska, francuska i arabska, powiedzmy sobie jednak szczerze, iż podstawowym wyznacznikiem ogólnego poziomu gastronomii jest jakość i różnorodność kuchni swojskiej. Kiedy jadę do Paryża, to chcę widzieć, gdzie jest najlepsza restauracja francuska, w Pekinie nie szukam przygód z kuchnią włoską, no w Nowym Jorku, wyjątkowo, wolę specjały egzotyczne zamiast eksploracji amerykańszczyzny. Tyle że Nowy Jork to nie Ameryka.

Oczywiście, gastronomia nie jest tylko dla turystów, ale czy nie i my sami po tej pierwszej dekadzie wolności, po okresie zachłyśnięcia się światową...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2599

Spis treści

Dobre, lepsze, najlepsze

Zamów abonament