Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polska żywność atrakcyjna dla Europy

18 kwietnia 2005 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane

ROZMOWA Roman Urban Polska żywność atrakcyjna dla Europy profesor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (c) RAFAŁ GUZ Rz: W ubiegłym roku w polskim przemyśle spożywczym nastąpiło wielkie ożywienie. Co było główną tego przyczyną?

Roman Urban : Rzeczywiście, postęp w przetwórstwie był duży. O 6 proc. wzrosła sprzedaż w cenach stałych, natomiast w cenach bieżących wzrost wyniósł ponad 12 proc. Znaczący był wzrost inwestycji, który w firmach dużych i średnich wyniósł 33 proc., zysk w tych firmach zwiększył się z 1,4 mld zł w roku 2003 do 4,3 mld zł w roku ubiegłym. Niskie jest zadłużenie krótkoterminowe firm spożywczych, które tylko 25 - 28 proc....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3511

Spis treści
Zamów abonament