Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Po prostu l'Osteria

25 sierpnia 2007 | Styl Życia
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Po prostu l'Osteria

Pojechaliśmy na wycieczkę do Bargi, małego miasteczka w północnozachodniej części Toskanii zwanej Garfagnana.

Ta część Toskanii graniczy z Emilią, jest krainą górzystą, daleką od świata i jeszcze do niedawna bardzo biedną. Na tej ziemi walczono z głodem, jedząc kasztany i pszenicę orkisz. Kasztany mielono na mąkę, z której robiono polentę i ciemny chleb, a orkisz gotowano na zupę. To co kiedyś służyło do zaspokojenia głodu – dzisiaj jako delikatesowy "Orkisz z Garfaniany" jest towarem docenianym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4294

Spis treści
Zamów abonament