Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Masz ci babo placki

25 sierpnia 2007 | Styl życia | Barbara Kaniewska
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

KUCHNIA Masz ci babo placki Wystarczy mąkę wymieszać z wodą‚ lekko posolić‚ zagnieść ciasto‚ podzielić na kawałki‚ rozwałkować na płaski‚ okrągły krążek, upiec i najprostszy placek gotowy. U nas to podpłomyki‚ dla Hindusów - chapati‚ a dla Żydów maca.

Pierwsze placki układano na rozgrzanych kamieniach lub blasze. To pierwszy pieczony pokarm z mąki‚ przodek chleba robionego z wykorzystaniem procesu fermentacji, pieczonego w zamkniętym piecu.

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu najpopularniejszym w ten sposób pieczonym plackiem jest pita. Przygotowuje się ją z ciasta z dodatkiem zaczynu drożdżowego. Ma niezwykłą właściwość. Podczas podgrzewania mocno pęcznieje, tworząc kieszeń‚ do której po nacięciu można włożyć dowolny farsz, od mięsno-warzywnych po owocowe. To taki wschodni sandwich.

W ostatnich latach pita robi zawrotną karierę w całej Europie. Także w Polsce. Ma nawet swój...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4294

Spis treści
Zamów abonament