Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pewny i czysty zysk z czystej energii

07 lutego 2008 | Moje Pieniądze | Grzegorz Łyś
Aleksandra Augustowska, współwłaścicielka elektrowni Żarki, woj. wielkopolskie (na zdjęciu ze wspólnikami)
autor zdjęcia: bartosz jankowski
źródło: Rzeczpospolita
Aleksandra Augustowska, współwłaścicielka elektrowni Żarki, woj. wielkopolskie (na zdjęciu ze wspólnikami)
Henryk Janowiak, właściciel elektrowni Kasztanowo, woj. warmińsko-mazurskie
autor zdjęcia: Jakub Dobrzyński
źródło: Rzeczpospolita
Henryk Janowiak, właściciel elektrowni Kasztanowo, woj. warmińsko-mazurskie
autor zdjęcia: Tomasz Wawer
źródło: Rzeczpospolita

Na długie lata masz gwarancję, że wytworzona energia zostanie kupiona i to po opłacalnych cenach. Na początek trzeba wyłożyć nie mniej niż 800 tys. zł, ale potem koszty eksploatacji i bieżących remontów nie przekraczają zwykle 10 – 15 proc. przychodów

Zbigniewowi Tatolowi, właścicielowi elektrowni na Elmie pod Lidzbarkiem Warmińskim, widmo bankructwa zawisło nad głową dwukrotnie. Pierwszy raz w trakcie budowy, gdy po pęknięciu tamy w Górowie Iławeckim fala powodziowa zrujnowała część gotowych już konstrukcji. I po raz drugi, już po uruchomieniu turbin, kiedy zakład energetyczny o 30 proc. obniżył cenę zakupu energii z małych elektrowni wodnych.

Elektrownia Zbigniewa Tatola to inwestycja na sporą skalę. Lustro wody – ponad 6 hektarów, 200 tys. metrów sześciennych wody, 200 metrów sześć. żelbetu, 10 ton stali, turbiny, generatory, urządzenia pomiarowe. Ujarzmienie Elmy kosztowało pół miliona złotych – z czego 350 tys. pochodziło z kredytu – i prawie dziesięć lat starań o wykupienie działek nad rzeką, załatwiania formalności i pozwoleń. Dziś największe problemy właściciel elektrowni ma już za sobą. Fundusz Rozwoju Wsi, który udzielił pożyczki, zgodził się na rozłożenie spłat na dłuższy, kilkunastoletni okres. Wzrosła też – do ponad 30 gr za 1 kilowatogodzinę – cena energii pochodzącej z elektrowni wodnych i nie ma już raczej groźby, że zostanie nagle obniżona.

– Elektrownia to inwestycja ryzykowna, wymagająca znacznego kapitału i ogromnego nakładu pracy. Ale gdy turbiny zaczną się już kręcić, koszty są stosunkowo niewielkie. No i jest to przedsięwzięcie, które może zapewnić byt paru pokoleniom – podkreśla Aleksandra...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7933

Spis treści

Ekonomia

26 lutego zespół trójstronny ds. górnictwa
Arcus przejmuje
Budryk: jedna ściana wciąż stoi
Costa Coffee w stolicy
Crowley chce telekomy
Cytat dnia
Czy ceny żywności będą groźne w 2008 r.
Diageo nie chce Absoluta
Dobry rok polskiego przewoźnika
Exatel ciągle bez prezesa
Fabryka komputerów w Polsce we wrześniu
Firmy konkurują o sygnał cyfrowej TV
Gazowa umowa z PGNiG
Goodrich chce Hydrala
Gospodarka zaczyna zwalniać
Infoveriti będzie śledzić właścicieli spółek
Jak ideowi naukowcy oswoili diabła mamony
Jak wypoczywać, to tylko w luksusie
Kalendarium gospodarcze
Kiedy Polacy zaczną wracać?
Komentarz giełdowy
Kontrakt grupy Kopex
LICZBA DNIA: 11,8 procent
Lotos ma szanse na kolejne kredyty
MF o wyższym limicie dla OFE
Maleją koszty kont w PTE
Maleją zyski linii lotniczych
Marszałkowie nie poprą wójtów
Minimum 5-proc. wzrost w 2008 r.
Mleko hitem polskiego eksportu
NIK karci rządzących
Najpierw reformy, później euro
Niepewna górnicza fuzja za 150 mld dolarów
Nokia nie chce oddać pomocy
Nowy operator wirtualny
Nowy pomysł na zmianę kontrowersyjnej ustawy
Obwarzanek w UE
Olechowski i Eggink w radzie nadzorczej Orlenu
Optymistycznaproduktywność
Pieniądze z Unii Europejskiej zniechęcają do produkcji buraków cukrowych
Polacy za większym budżetem UE
Polscy przedsiębiorcy odkryli zalety doradztwa biznesowego
Powrót zdrowego rozsądku
Powstała izba innowatorów
Prywatny inwestor portu w Sochaczewie
Pszczelarze promują miód
Rekord fuzji
Ropa tanieje, bo w USA rosną zapasy
Rynek piwa nie rośnie już tak szybko, jak kiedyś
Strateg wielkich fuzji
TFI: styczeń najgorszym miesiącem od siedmiu lat
Tanie sklepy mają świetne perspektywy rozwoju
Tarnów wyemituje do 16 mln akcji
Tusk popiera abolicję
UniCredit: kupuj Puławy
VB Leasing: wzrost o 25 proc.
Volvo liczy zyski
Wyniki France Télécom
Wyprzedaż w ARP
Wypłaty dla klientów WGI
Wysokie koszty piractwa
Władze Polkomtelu się obroniły
Złote weto na nowych zasadach
Złoty odrobił część strat z wtorku

Przewodnik kulinarny

Absynt – Restauracja Francuska
Al Pomodoro
AleGloria
Antrakt Cafe
Anytime
Arsenał ristorante
Art Sushi
Arti
Babooshka
Banja Luka Krčma
Basilia
Bazaar
Beluga
Belvedere
Biosfera
Bistro de Paris Michel Moran
Bliss
Blue Cactus i Iguana Lounge
Boathouse Restaurant & Wine Lounge
Bojangles Bar & Lounge
Borpince
Boston Port
C.K. Oboźnia Wine Lounge
CK Oberża
Cafe Kareta
Cafe del mar
Café Kulturalna
Casa to tu!
Castello
Centrum Wina
Cesarski Pałac
Chianti Trattoria
Delicja Polska
Dom Polski
Downtown
Dyspensa
Dziki Ryż
Esencja Smaku
Fiesta mexicana
Foksal 19
Fusion
Galeria Bali & Buddha Club
Gar
Giancarlo Ristorante Italiano
Ginza
Inaba Restauracja Japońska
India Curry
Izumi Sushi
JJ Wine Lounge
Jazz Bistro
Jazz Bistro Zen
Kom
Kołomyja
Kuźnia Smaku
La Rotisserie
Latający Kufer
Latino Brasserie@ferdy's
Likus Concept Store
Magiel Café
Maguro Sushi Bar
Malinowa
Marysieńka
Meltemi Grecka Tawerna
Mielżyński Wines Spirits Winebar
Mirador
Nobo
Oliwka
Orchidea
Orientalna
Osteria
Papaya
Pappa Grappa
Papu
Passe Partout
Pasta i Basta Cafe
Pastacafe
Porto Praga
Portucale
Prowansja
Qchnia Artystyczna
RedOrange
Restauracja Mazowsze
Restauracja Polska Przy Trakcie
Rondo Royal
Rubikon
Rusticoni
Różana Restauracja Polska
Sadhu Cafe
Sakana Sushi Bar
Skorupka Sushi Cafe
Skrzydełko czy nóżka
Smaki warszawy
Société
Sunanta
Suparom Thai Food
Tapa y Toro
The Art of Caviar and Sushi
The Olive
Tokio
Tomo Sushi
Tradycja Restauracja Polska
Trzeci przewodnik kulinarny „Rz”
U Fukiera
U Kucharzy
Vegabar
Villa Foksal
Villa Nuova
Vinoteka La Bodega
Warszawska
Wine Bar WINERIA
Zaułek Smaków – Winiarnia Portius
Zielnik Cafe
Zamów abonament