Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dobre praktyki to za mało, musi działać system bezpieczeństwa

25 stycznia 2017 | Dobra Firma | INSPEKCA SANITARNA Aleksandra Tarka

Nawet nieduża restauracja w której dochodzi do przerobu żywności musi opracować dość rygorystyczny system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Przepisy żywnościowe nie uzależniają obowiązku ich wdrożenia od liczby zatrudnionych czy wielkości firmy.

Spór w sprawie dotyczył restauracji, która nie spełniała wszystkich wymogów sanitarno – czystościowych. Jej kłopoty miały związek z kontrolami przeprowadzonymi w połowie 2016 r. w wyniku których stwierdzono brak opracowanych zasad systemu HACCP, które mają zapewnić bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych, a także ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.

Wgląd do dokumentacji

W konsekwencji powiatowy inspektor sanitarny nakazał spółce - właścicielce lokalu do końca 2017 r., okazać do wglądu dokumentację opartą na zasadach systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) dla realizowanej działalności.

Firma nie zgadzała się z takim rozstrzygnięciem. W odwołaniu przekonywała, że obowiązek wdrożenia HACCP dotyczy średnich zakładów, zatrudniających powyżej 50 pracowników. Natomiast małe zakłady, zobowiązane są do wdrożenia jedynie dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10658

Wydanie: 10658

Spis treści
Zamów abonament