Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycja zagląda do kuchni

25 stycznia 2017 | Życie Mazowsza | Beata Drewnowska
Na kwiecień zaplanowane są Targi Regionalia w Warszawie
źródło: materiały prasowe
Na kwiecień zaplanowane są Targi Regionalia w Warszawie
źródło: 123RF

Województwo mazowieckie ma już 100 specjałów na Liście Produktów Tradycyjnych. Wkrótce będzie ich więcej.

Co najmniej 100 wpisów na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa ma na razie tylko siedem województw. Na czele jest Podkarpacie (214). Kolejne miejsca zajmują województwa: małopolskie (181), lubelskie (176), pomorskie (174), śląskie (138) oraz łódzkie (115). Łącznie na Liście Produktów Tradycyjny jest niemal 1,65 tys. produktów.

Unijny znak dla papryki?

Na 100 wpisach z pewnością się nie skończy.

– Liczymy na to, że rok 2017 będzie szczególnie obfity w zgłoszenia na Listę Produktów Tradycyjnych – mówi Radosław Rybicki, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego. Już dzisiaj samorząd województwa mazowieckiego weryfikuje kolejnych kilkanaście wniosków. Wśród nich są syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, zawijas kartoflany ze Szwelic, sofor – kurpiowska polewka rybna, ser kozi z Jakubowa, rejbak kurpiowski, perła urzecza – miód nawłociowy, ogórki kiszone z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10658

Wydanie: 10658

Spis treści
Zamów abonament