Restauracje coraz bardziej stawiają na internet
Gastronomia – tak jak handel – przestawia się na dostawy do domów klientów. Zamówienia przyjmowane są zarówno telefonicznie, jak i – tak dzieje się coraz częściej – online.
– Rok do roku liczba restauracji zatrudniających własnych kurierów lub korzystających z pomocy takich firm jak nasza wzrosła o 56 proc. – mówi Paweł Aksamit, prezes firmy Stava. – Widać również systematyczny spadek udziału gotówki w płatnościach za posiłki. Obecnie aż 4 dostawy jedzenia na 10 są opłacane z góry, przez internet. Udział zamówień płatnych online we wszystkich zamówieniach z dowozem rośnie w tempie 11 proc. rok do roku – dodaje.
Firma zajmująca się dostawami dla restauracji przygotowała raport pokazujący ogromne perspektywy rynku posiłków. Dodatkowo widać je nie tylko w aglomeracjach, ale także w mniejszych miastach.
Jedzenie z sieci...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta