Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Metody uprawy kawy powinny być neutralne dla środowiska naturalnego

08 marca 2024 | Dodatek | rp.pl

Rozmowa | Marcin Rzońca, Specialty Coffee Association Poland

Produkcja kawy jest silnie uzależniona od klimatu, zmian pogodowych oraz ciężkiej pracy setek ludzi. Dziś branża kawowa musi się mierzyć z wieloma wyzwaniami. Jakie strategie się stosuje, by działać w duchu społecznej odpowiedzialności i zrównoważonego rozwoju?

Marcin Rzońca: Jednym z głównych wyzwań są zmiany klimatyczne, które bardzo mocno wpływają na okres wegetacji, zbiorów i obróbki kawy. Zrównoważony rozwój w tej branży to wszelkie działania rolnicze, dzięki którym jest możliwa uprawa roślin przy minimalnym wpływie na środowisko naturalne, m.in. przez zmniejszenie ilości stosowanych nawozów, zminimalizowanie wylesiania, niedoprowadzanie do powstawania monokultur na szerokich obszarach czy zmniejszenie śladu węglowego od upraw przez obróbkę aż po transport do krajów importerskich. Rolnicy chętnie sięgają po nowe rozwiązania stosowane przy uprawach,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12818

Wydanie: 12818

Spis treści
Zamów abonament