Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Znów wolno importować brytyjskie mięso

17 marca 1998 | Ekonomia | JB

Decyzja ministrów rolnictwa

Znów wolno importować brytyjskie mięso

Ministrowie rolnictwa krajów Unii Europejskiej podjęli decyzję o częściowym zniesieniu embarga na import wołowiny z Wielkiej Brytanii.

Wolno będzie sprowadzać mięso krów młodszych niż 30-miesięczne i wyhodowanych w Irlandii Północnej w stadach, gdzie pochodzenie zwierząt jest badane przynajmniej od 10 lat. Od mięsa musi być także oddzielony rdzeń kręgowy, migdały, oczy i mózg, a więc te części ciała, które są najbardziej podatne na przekazywanie choroby BSE. Przeciwko zniesieniu embarga były Niemcy i Belgia uznając, że irlandzkim hodowcom łatwo będzie przemycać mięso pochodzące z Wielkiej Brytanii, co jeszcze bardziej zniechęci konsumentów do kupna wołowiny. W ostatnich 2 latach konsumpcja wołowiny spadła w UE o 40 proc. Od głosu wstrzymała się Hiszpania i Luksemburg, jednak 10 pozostałych krajów głosowało się za zniesieniem embarga. W Irlandii Północnej produkowane jest 12 proc. brytyjskiej wołowiny.

j. bie.

Brak okładki

Wydanie: 1337

Spis treści

Notowania

Zamów abonament