Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pachnący świat przypraw

08 stycznia 1999 | Moje Pieniądze | DW

SZTUKA WYDAWANIA PIENIĘDZY

Pachnący świat przypraw

Zioła dodajemy stopniowo, niektóre z nich na początku przygotowywania potrawy, inne pod sam koniec, żeby tylkoaromat zdążył się rozwinąć. Najważniejsza zasada, to nie przedobrzyć.

DANUTA WALEWSKA

Przyprawy potrafią wydobyć smak z każdej niemal potrawy, poprawić go, uratować, ale czasami zupełnie zepsuć. Stosowane z umiarem czynią cuda. I na szczęście są już w kraju dostępne praktycznie bez żadnych ograniczeń. Nie są drogie, poza szafranem, który ma niebotyczne ceny i raczej daje kolor niż smak.

Przez wiele lat w przeciętnym polskim domu używało się kilku podstawowych przypraw: do wieprzowiny -- majeranku lub kminku, do dań z jabłkami -- cynamonu. W domowych słoikach stał jeszcze pieprz i papryka -- słodka lub ostra, taka jaką udało się kupić. Czasami dopadałam wanilię w laskach, którą potem zamykałam w pojemniku z cukrem. I to już praktycznie wszystko. Jeśli w przepisach zalecano melisę,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1590

Spis treści
Zamów abonament