Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pierwszy na wigilijnym stole

21 grudnia 1999 | Ekonomia | LO
źródło: Nieznane

RYBOŁÓWSTWO ŚRÓDLĄDOWE

Odłowy karpi

Pierwszy na wigilijnym stole

MACIEJ SKAWIŃSKI

Producenci i handlowcy zapewniają, że świeżych karpi na święta Bożego Narodzenia nie zabraknie. Jego produkcja od lat utrzymuje się na w miarę stałym poziomie ok. 20 tys. t przy zmniejszającej się rentowności i cenie sprzedaży.

Około 80 proc. całorocznej hodowli karpi jest sprzedawane w grudniu. To wciąż najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Hodowla karpi od lat utrzymuje się na stałym poziomie ok. 20 tys. ton. Rentowność jej jednak systematycznie spada - mówią właściciele gospodarstw rybackich.

Producenci i handlowcy zapewniają, że świeżych karpi na święta Bożego Narodzenia nie zabraknie, a ich cena nie powinna być wyższa niż 7-10 zł za kg. Karp jest popularnym przysmakiem świątecznym również w Niemczech, Austrii i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1885

Spis treści
Zamów abonament